Tunnbröd

Att baka och använda tunnbröd är en mycket gammal tradition i Hälsingland.
På många gårdar hade man egna recept.
Huvudingredienserna var och är dock kornmjöl vilket blandas med rågmjöl, vetemjöl och ibland också mald potatis.
Ett par gånger om året bakades stora mängder tunnbröd som sedan lagrades på något torrt ställe.

Minst två personer behövdes i bakstugan. En som förkavlar och en som sedan kavlar färdigt kakan till lagom storlek.
Att ugnen är rejält varm är viktigt om resultatet skall bli bra.
Det är också viktigt att snurra och vända kakan så att ingen kant blir svartbränd.
En mjuk kaka gräddas mycket snabbt. En hård något längre.

Tunnbröd nedsmulat i tjockmjölk var en vanlig rätt sommartid och en tidig form av tunnbrödsrulle var en så kallad "strömmingstut". Dvs strömming och potatis inlindat i tunnbröd.

Uppgifter och bild hämtade från Signe Widholms anteckningar. Hälsingerunor 1971

   




 
  Produktion: Webbstugan